F.A.Q.

Ce este un panou fotovoltaic?

Energia solară începe cu soarele. Panourile solare (cunoscute și sub denumirea de „panouri fotovoltaice”) sunt folosite pentru a converti lumina de la soare, care este compusă din particule de energie numite „fotoni”, în energie electrică care poate fi folosită pentru alimentarea sarcinilor electrice.

 

Cum funcționează panoul fotovoltaic?

Pentru a avea energie electrica de la soare, aveți nevoie de un panou solar ce are o celula solara sau mai multe celule. Celula solara absoarbe o parte din particulele de lumina ce cad pe aceasta, numite si fotoni. Fiecare foton contine o cantitate mica de energie. Atunci cand un foton este absorbit, acesta elibereaza un electron din materialul celului solare. Deoarece fiecare parte a celulei solare este conectata la un cablu, un curent va trece prin acesta. Celula va produce electricitate ce poate fi folosita instantaneu sau inmagazinata in acumulatori.

 

Am nevoie de un acoperiș orientat spre sud pentru panouri solare?

Nu, panourile solare fotovoltaice funcționează cu lumină și toate acoperișurile au lumină care strălucește asupra lor. Mulți clienți au montat sisteme orientate spre est/vest și generează de obicei aproximativ 86% dintr-un acoperiș echivalent orientat spre sud.

 

De cât spațiu pe acoperiș am nevoie pentru panourile solare?

In functie de alegerea clientului si de numarul de panouri fotovoltaice necesare pentru functionarea kiturilor de 3kW , 5kW respectiv 10kW se va calcula suprafata de acoperis de care este nevoie pentra a le asigura montarea.

 

Am nevoie de soare constant pentru ca panourile mele solare să funcționeze?

Cantitatea de energie pe care o poate genera sistemul de energie solară depinde de lumina soarelui. Ca rezultat, panourile solare vor produce ceva mai puțină energie atunci când vremea este înnorată și fără energie noaptea. Cu toate acestea, din cauza costurilor ridicate ale energiei electrice și a stimulentelor financiare, solarul este o decizie inteligentă chiar dacă locuiți într-un oraș înnorat.

 

Panourile solare au nevoie de curățare?

În cele mai multe cazuri, panourile solare nu trebuie spălate, deoarece ploaia și zăpada le curăță în mod natural. În zonele cu mai puțină ploaie și mult praf sau poluanți în aer, curățarea ocazională poate îmbunătăți performanța.

Nu vă recomandăm să vă urcați la panouri pentru a le spăla. Dacă locuiți într-o zonă în care este nevoie de curățare, contactați un profesionist solar.

 

Ce servicii de întreținere necesită panourile solare?

Solarul este o tehnologie simplă, cu întreținere minimă. Spre deosebire de alte tehnologii energetice, panourile fotovoltaice nu conțin piese mobile.

 Aceasta înseamnă că nu este probabil ca echipamentul dumneavoastră să se defecteze. Nu ar trebui să vă înlocuiți deloc panourile pe durata de viață.

Cablajul este partea din solar PV care necesită cel mai frecvent întreținere, deoarece veverițele și alte animale le pot manipula.

În funcție de tipul de invertor, este posibil să fie necesar să înlocuiți invertorul la 10 până la 12 ani de la instalare.

 

Există pericolul ca panourile mele solare să fie smulse de pe acoperiș în timpul unei furtuni?

 Daca se respecta procedura de montaj si se folosesc clemele potrivite tipului de acoperis atunci instalatia ar trebui sa reziste la orice furtuna.

 

Cum se conectează panourile solare la sursa electrică din casa mea?

Panourile solare se conecteaza la un invertor, care are rolul de a transforma energia electrica in curent continuu produsa de panouri in energie in curent alternativ.

Invertorul se va conecta in tabloul electric de distributie a energiei electrice din casa si va debita energia produsa in instalatia de utilizare.

 

Dacă am panouri solare, pot ieși din rețea?

Da, dar in acest caz e nevoie de instalarea suplimentara a unei instalatii de stocare a energiei in acumulatori. Aceste sisteme, numite “off-grid”, necesita o dimensionare atenta.

 Va rugam sa ne contactati pentru a va consilia in acest sens.

 

Vor funcționa panourile mele solare când există o întrerupere a curentului?

Sistemele fotovoltaice “on-grid” nu vor mai produce energie cand se intrerupe alimentarea cu energie de la retea.

Sistemele cu conectare la retea care pot furniza energie electrica in regim off-grid se numesc sisteme “hibride” si necesita o baterie pentru stocare energie.

 

Ce este un invertor solar?

Un invertor solar este una dintre cele mai importante părți ale unui sistem de energie solară.

Un invertor solar transformă energia ieșită de la panourile solare într-o formă de energie electrică utilizabilă, pentru a fi utilizată în casă sau la locul de muncă.

 

Cum funcționează un invertor solar?

Un invertor solar funcționează prin preluarea curentului continuu variabil sau „DC” de la panourile solare și transformându-l în curent alternativ de 120V/240V sau „AC”.

Aparatele din casa dvs. funcționează pe AC, nu DC, motiv pentru care invertorul solar trebuie să modifice ieșirea DC care este colectată de panourile solare.

 

Ce este un sistem on-grid?

Un sistem On-grid este un sistem care funcționează împreună cu rețeaua. Aceasta înseamnă că orice exces sau deficiență de putere poate fi alimentată

în rețea prin contorizare netă. Mulți utilizatori rezidențiali optează pentru un sistem solar On-grid, deoarece au șansa de a beneficia de credit pentru excesul de putere pe care îl produce sistemul lor și de a economisi la facturile de electricitate. Veți avea întotdeauna energie fie de la sistemul solar, fie de la rețea. Nu au baterii.

 

Ce este un sistem off-grid?

 Un sistem solar în afara rețelei (off-grid) permite ca electricitatea să fie valorificată de panouri solare și stocată într-o baterie fără conexiune directă la rețeaua de utilități, oferind o sursă de energie independentă casei sau afacerii dvs. În principiu, un sistem solar în afara rețelei este o inovație nouă. care vă oferă energie independentă valorificată de soare.

Un sistem solar în afara rețelei (off-grid) este alcătuit din următoarele componente:

  • panouri solare
  • regulatoare de încărcare
  • sistem de baterii
  • invertoare

 

Ce este un prosumator?

Prosumatorul este persoana fizică sau entitatea juridică care deține un sistem de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Acesta trebuie să poată produce, să stocheze și să vandă energia electrică. Prosumatorul nu poate desfasura activități economice în domeniul energiei electrice.

 

Care este durata de recuperare a investiției în panouri fotovoltaice?

Recuperarea investiției depinde în mod direct de mai multi factori, cum ar fi: consumul de energie electrică, numărul de panouri fotovoltaice, prețul energiei electrice, valoarea totală a investiției, cantitatea de curent vândută în rețea și altele. În medie, investiția este recuperată într-o perioada de 3-5 ani.